Index de l'article

Vrienden van Nalanda

Waarom Nalanda?

Wanneer we het hedendaagse wereldbeeld overzien valt op dat we in een snelle tijd leven waar voorlopig geen eind aan schijnt te komen. Alles is vluchtig. Wat vandaag “in” is, is morgen ouderwets. In het westen is het christendom tanende; steeds meer mensen laten zich uitschrijven. Echter wordt daarbij vaak het kind met het badwater weggespoeld en gaat de broodnodige ethiek en saamhorigheid verloren. Veel mensen vinden geen houvast meer in religie en zoeken ook niet verder. Na gedane arbeid zijn het” huisje boompje beestje”, uitgaan en de sportschool die aandacht vragen.

Friends of Nalanda NetherlandsDe wereld is klein geworden.  Mede door de vele volksverhuizingen zijn er ook veel mensen die bang zijn voor verandering. Men weet niet meer waar men aan toe is en dat geeft veel verwarring.

Daarnaast zien we ook veel lichtpuntjes van goedwillende mensen. Sinds de 70 er jaren van de vorige eeuw groeit het Boeddhisme in het westen. Het Boeddhisme is een van de weinige levensovertuigingen die handvaten geeft en oplossingen biedt voor al onze levensvragen. De samenhang tussen oorzaak en gevolg worden helder belicht. En er worden mogelijkheden geboden  tot verbeteringen, die alle gebieden van de samenleving bestrijken.

Nalanda

Nalanda is een van de eerste Tibetaans Boeddhistische (Gelug)Kloosters in het westen. In de praktijk blijkt het ook een Internationaal verbindings en ontmoetingscentrum: mensen van over de hele wereld met affiniteit tot het Boeddhisme komen, blijven enige tijd en gaan weer, of blijven, gaan studeren, worden vrijwilliger of worden monnik. Belangrijke bijkomstigheid is daarbij dat je leert omgaan met andere culturen en deze leert respecteren.

Er wordt aan gewerkt om in nabije toekomst een Universiteitstatus te verkrijgen.

Nalanda groeit: er verblijven steeds meer monniken en studenten. Op dit moment plm. 30 monniken en zo ‘n 25 studenten en vrijwilligers.

Het nieuwe gebouw is zo goed als gereed en blijkt alweer te klein. Er staat al weer een nieuw gebouw op stapel. Er wordt aan gewerkt om het dit jaar te realiseren.

donate


Gevolgen Boeddhisme in het westen

Wanneer het Boeddhistisch gedachtengoed in het westen meer invloed krijgt, zal dat wereldwijd positieve gevolgen hebben voor de maatschappij: er ontstaat meer verdraagzaamheid, meer saamhorigheid, respect voor alle leven. De verantwoordelijkheid wordt bij jezelf gelegd; er zal beduidend minder vlees worden geconsumeerd (boeddhisten zijn meestal vegetariërs). En er wordt aangetoond dat iedereen in staat is zichzelf te verbeteren. Er is een volledig begrip voor andersdenkenden. Naast boeddhistische Centra zijn ook de Kloosters onontbeerlijk. De functie van een klooster is beduidend anders dan die van een centrum. Nog een belangrijk punt: veel NGO ‘s, zogenaamde goede doelen organisaties, zullen steeds minder nodig zijn omdat iedereen meer respect heeft voor ALLE leven.

Enkele mogelijkheden in Nalanda, naast de studie en praktijkoefeningen:

  • Retraite
  • Rustpunt tot contempleren en zelfreflectie
  • Hulp bij verslavingen en tijdelijke psychische disharmonie

Het is bewezen dat dit vaak beter werkt dan opname in een therapeutisch tehuis. Belangrijk pluspunt is dat je geen etiket krijgt opgeplakt van opgenomen te zijn geweest.

Zo heeft Nalanda in de afgelopen jaren effectief hulp geboden bij:

  • alcoholverslaving, -depressies, -burn-out s, -drugsverslaving.
  • na een ernstig auto ongeluk: nadenken over de zin van het leven

Dit betreft natuurlijk geen grote aantallen mensen tegelijk, maar er zijn altijd wel een of meer mensen aanwezig waar bovenstaande op van toepassing is.

Het is niet ongebruikelijk dat monniken, of ook vrijwilligers na een aantal jaren de maatschappij weer in gaan. Zij zijn er dankzij hun ervaring in het klooster zeker niet slechter op geworden en kunnen op hun gebied in de praktijk brengen wat is geleerd en
ervaren.

Nalanda en donaties

Friends of Nalanda NetherlandsNalanda is grotendeels afhankelijk van donaties, reden waarom Stichting Friends of Nalanda Nederland is opgericht, met als doel regelmatige inkomsten te genereren. Door toepassing van het een visie waarin de geestelijke verbondenheid van alle levende wezens werkelijk zichtbaar wordt en versterkt wordt, met andere woorden: compassie neemt toe en daarbij ook de zorg voor elkaar. Daardoor worden ook steeds meer problemen in de wereld opgelost, in zowel economie als milieu. De bewijzen zijn er: Het Nalanda Klooster heeft een helend effect op mensen!


“Stichting Friends Of Nalanda Nederland” is een ANBI stichting

De stichting “Friends of Nalanda Nederland” behartigt de belangen van Nalanda in Nederland. De oprichters van deze stichting zijn vrijwilligers en dragen het werk van Nalanda een warm hart toe. Zij hebben het mooie en goede werk van Nalanda ervaren en ontvangen geen enkele vergoeding voor hun werkzaamheden. De stichting zal ervoor zorgen dat de gedoneerde gelden bij Nalanda terecht komen. De belastingdienst heeft dit gehonoreerd met de ANBI status, wat inhoudt dat uw giften  geheel aftrekbaar zijn van uw (inkomsten)belasting.

Wanneer u overtuigd bent van het nut, wat het Nalanda Klooster voor de westerse wereld betekent, kunt u dit bevestigen door een gift over te maken op het rekeningnummer van de Triodosbank: 1985.62.195 t.n.v. Penningmeester FON-NL, te Klarenbeek.

Please click on the item below to view or dowload it:

FaLang translation system by Faboba